Bordeaux primeur 2016: onverwacht, maar zeer groot!

In de eerste 6 maanden van 2016 viel 62% meer regen met 18% minder zon dan normaal. In juli, augustus en september samen, 53% minder regen en 17% meer zon. De natuur op zijn kop dus, een ingewikkelde kletsnatte lente en een kurkdroge zomer die alles op losse schroeven zette.  Stress in de wijngaard dus, maar op 13 september, precies op tijd, viel plots 30 millimeter regen op één dag, gevolgd door warme en mooie herfstdagen met een sublieme oogst als resultaat.

Een opmerkelijke homogeniteit dus in jaargang 2016. Super fruitige wijnen, zeer fris en niet te veel alcohol. Een lichte voorkeur voor Linkeroever. De cabernets uit Pauillac en Saint-Estephe bieden ons van het beste ooit, echte juweeltjes. Een excellent jaar ook in Pessac Leognan en uitmuntende wijnen in Haut-Medoc en Moulis, ook bij de kleinere cru bourgeois. Saint-Emilion en Pomerol staan op het niveau van 2015. Zeer fijne en gepolijste tannines, massa’s rijp fruit, opmerkelijke frisheid en hoge aciditeit.

Na de grootse jaargang 2015 waren we vol goede moed dat de prijzen stabiel zouden blijven voor 2016. Maar de ‘killing’ vorstdagen in april en mei 2017 zorgden in vele regio tot regelrechte catastrofes met soms tot 70% verlies in volume. Vele chateaux hebben daardoor hun prijzen in de jaargang 2016 nu reeds aangepast om dit rampmillésime te helpen overbruggen. Jammer maar gelukkig is de kwaliteit ‘outstanding’.

Hieronder vindt u onze selectie, deze primeurprijzen lopen tot eind juli 2017. Wees er snel bij want sommige wijnen zijn slechts zeer beperkt beschikbaar. Wij proberen uiteraard zoveel mogelijk aan uw vraag te voldoen.

U kunt ons altijd contacteren voor meer info of advies over deze wijnen. Ook andere wijnen die niet in deze lijst voorkomen kunt u bij ons bestellen. Wij zorgen voor de beste prijs en dito service.

Steeds tot uw dienst,
Michel Van Acker

Download onze selectie van de primeurwijnen

Levering van de wijnen is voorzien vanaf eind 2018 tot begin 2019. Bestelling in halve flesjes of magnums is mogelijk mits een minieme meerprijs. Betaling van de factuur geldt als bevestiging van uw bestelling. De vermelde prijzen zijn netto per fles, exclusief en inclusief btw. Eventuele wijzigingen in accijnzen en/of btw worden verrekend bij levering,